fredag, december 4

Recept: dahl

Indian vegan soup whit lentils. My favourite everyday food since it takes less than 30 hours to make. Serve with sause made of high-fat yoghurt, ginger and honey (not vegan) and fresh cilantro.
Bara för att vi planerar veckans mat och storhandlar på söndagar så innebär inte det att vi äter särskilt fancy mat här hemma varje vecka. Ibland har vi kvällsaktiviteter måndag-fredag och då gäller det att ha några snabblagade favoriter på lager. En sådan är dahl, alltså indisk linssoppa.

Receptet kommer från Vegetariska kokboken men vi kryddar lite mer och under vinterhalvåret så byter vi ut färska tomater till krossade tomater på konserv. Vi brukar också göra soppan ganska tjock, nästan så att det mer liknar en gryta. När man har gjort receptet massvis med gånger kan man ju också variera med fler grönsaker till exempel. Till brukar vi ha yoghurtsås gjord på turkisk yoghurt, riven ingefära, salt, peppar och honung. Förutom yoghurten och honungen så är soppan vegansk.

Indian vegan soup whit lentils. My favourite everyday food since it takes less than 30 hours to make. Serve with sause made of high-fat yoghurt, ginger and honey (not vegan) and fresh cilantro. Det här behöver du:
2 st gula lökar och två vitlöksklyftor
2 tsk garam masala eller curry
1 tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
½-1 l grönsaksbuljong beroende på hur tjock soppa man vill ha
2 dl röda linser
4 färska hackade, eller, en förpackning krossade tomater. Som sagt, krossade nu på vintern!
1-2 tsk sambal oelek (eller mindre om man vill, i originalreceptet står det 1-2 krm)
1-2 tsk riven ingefära
Hackad koriander eller persilja, ca en kruka till 4 personer

Indian vegan soup whit lentils. My favourite everyday food since it takes less than 30 hours to make. Serve with sause made of high-fat yoghurt, ginger and honey (not vegan) and fresh cilantro. Så här lagar du:
Börja med att hacka lök, båtar går snabbast! Riv eller hacka också ingefära och vitlök, samt ta fram kryddorna, man kan förbereda och mäta upp dem i en skål till och med.
Fräs gullöken i lite olja, förslagsvis kokosolja, den ska bli mjuk, inte brun. Släng i kryddor och vitlök på slutet.
Tillsätt sedan allt annat utan koriandern: buljong, linser, ingefära, tomater och sambal. Låt koka tills linserna är klara, ca 10-15 minuter. Gör yoghursåsen så länge. Känn efter om du vill ha mer vatten i soppan och servera sedan med ingefärsyoghurten och koriandern.

Varsågod och ät!

Nu är det fredag! Jag är helt slut den här årstiden verkar det som, så ikväll blir det bara soffa och imorgon sovmorgon. Ha det fint!

4 kommentarer:

  1. Aaaarrgh! Här sitter jag och är superduperhungrig och så lägger du upp det här! Ser ju helt sjukt gott ut ju :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahaha, typiskt! Men då vet du vad du ska laga! Men jag vet exakt vad du menar, den som lägger upp fikabilder halv fyra på eftermiddagen alltså! D: Kramar

      Radera
  2. Så himla gott! Kan bli detta till lunch idag :)

    SvaraRadera