söndag, december 13

Guide till Taiwan

Här kommer äntligen min samlade guide till Taiwan. Jag har delat in den i kategorier som innehåller både generell info och precisa hotell och aktiviteter. Jag tror att jag fått med länkar till alla inlägg jag skrivit om Taiwan tidigare, annars kan ni läsa dem här. Håll till godo!

Taiwan
Innan du åker och lite planering. 
Med svenskt pass behöver man inget resevisum till Taiwan, men det finns lite andra saker att tänka på. Om du vill köra bil till exempel kommer du att behöva internationellt körkort. Se självklart till att du har en reseförsäkring, ingår i många hemförsäkringar men om den inte gör det kan du behöva köpa till en.

Beroende på vart du ska resa så kan det vara svårt med språket, framför allt bland de äldre i befolkningen, och det är svårare på landsbygden än i städerna. De som är vana vid turism brukar vara lite förberedda, men väldigt många smårestauranger till exempel kan ingen engelska. Det variar väldigt mycket beroende på vilket område du rör dig i. Om du inte känner någon som pratar kinesiska så rekommenderar jag alltså starkt att du lär dig lite grann innan. Förslagsvis några hälsningsfraser och så att du kan beställa mat, samt en del tecken för olika sorters mat. Dessutom blir alla väldigt glada om man kan lite kinesiska, och det är väl bara artigt att lära sig något tänker jag.

Taipei, day 1

En mycket smart sak att göra är att skaffa sig ett Taiwanesiskt telefonnummer medan man är där. Det går att köpa på flygplatsen så fort man landar och är inte heller särskilt dyrt, vi betalade ca 1000 NT$ (250 kr) per person för 30 dagar. Då ingick en viss mängd att ringa för och obegränsad surf (som vi fattade det i alla fall). Hela landet har också väldigt bra täckning så internet går att använda hela tiden.

På tal om internet - Google är din vän. Kartor, translate eller bara att bildgoogla på en pryl du vill köpa är väldigt användbart när språket brister.

Taiwan råkar ju då och då ut för kraftiga oväder, tyfoner, och det kan vara bra att veta att vissa ställen kan vara stängda för att de blivit förstörda. Det är tyfonsäsong under sommar en och fram till oktober ungefär, så jag antar att det är mindre risk att springa på stängda attraktioner innan säsongen börjar, men då är det också 40 grader varmt och mer turister än i oktober när vi åkte. Vi stötte på en del stängda vandringsleder och någon bortspolad strand (!), men inget som hindrade oss på resan.

Att resa.
På västkusten (där de allra flesta människorna bor) finns det snabbtåg (HSR) mellan Taipei och Kaoshiung som fungerar skitsmidigt. Man köper biljett i automat på stationen och priset är helt okej. Snabbtågsbanan är ganska ny och det är väldigt fräscht.

Taipei, day 1
I Taipei och Kaoshiung (alltså de två största städerna) finns det tunnelbana (MRT) som också är väldigt smidig och fräsch. Man köper ett easycard och laddar med pengar och sedan kan man också använda det till lånecyklarna.

Vi hyrde ju också bil och körde mellan Kaoshiung och Taipei fast på östkusten. Vi fick jättemycket hjälp med att boka bil av Hsiao-Wei som ringde och fixade åt oss, hemsidorna var också på kinesiska så jag vet inte riktigt hur man skulle kunna lösa det utan att prata kinesiska :(

För att hyra scooter så är det lag på att man behöver mc-kort, men vissa hyr ut till turister ändå. Men det blir himla krångligt om man råkar ut för en olycka, vilket inte är helt osannolikt med tanke på den lätt kaotiska trafiksituationen.

Instagram

Att äta.
Som sagt så äter man nästan all mat ute, och det är för himla billigt så man tjänar inte direkt på att laga mat själv. Till och med frukosten äter man på frukostrestaurang (jag rekommenderar DanBing och milktea, de kan inte det där med mackor alltså). Till lunch och middag kan man egentligen välja mellan att äta på några olika sätt:
  • Nightmarket, alltså att man köper lite plockmat och obviusly bara på kvällarna
  • Klassisk taiwanesiskt, leta reda på en så smal liten gränd som möjligt, med så mycket mopeder och folk det bara går. Sedan är det ofta restauranger som mest liknar ett hål i väggen, och så har de köket ut mot gatan så det knappt syns att de har sittplatser. Var inte rädd för smuts, det betyder oftast att det är en gammal restaurang, inte att den är dålig.
  • Lite större och lite finare (renare) restauranger, de flesta utländska restaurangerna är av denna typen, de ser ofta ut lite mer som västerländska restauranger, tydligare att de har sittplatser osv.
  • Finrestaurang, lite svårare att hitta, man springer inte direkt på någon eftersom de ofta ligger i hotell eller så. Det är nog bäst att leta i olika turistguider för att hitta något särskilt.
  • Te, fruktte, juice, bubbletea och örtte köper man i stånd lite här och var. Missa inte! 
Night Market x2

Mitt bästa råd är att leta efter små restauranger i gränderna. Godast och roligast. Dock tycker jag inte att man ska missa Din Tai Fung i Taipei, vars systerrestaurang i HongKong fick en michellinstjärna 2009. Den ligger i botten på Taipei 101 och deras specialitet är små degknyten med götta i, Hongkongs motsvarighet till dumplings typ, som man doppar i soja och ingefära. Som vanligt beställde man in flera små rätter som alla delar på. Observera att det är mycket folk och att det inte går att boka bord så var där tidigt för kortast väntetid.

Tre matmåsten:
  • Stinky tofu
  • Beef noodle soup
  • Bubbletea och fruittea. 
Taiwan matAtt bo.
Vi hade ju ordnat boende ganska stor del av tiden vi var i Taiwan: när vi var i Taipei bodde vi ju hos Jonas och Hsiao-Wei, under surfen hade guiderna ordnat boende och några gånger mellanlandade vi hos Hsiao-Weis föräldrar. När vi reste själva så bokade vi boende genom hotels.com, hostels.com och bookings.com och det gick bra varje gång. Här är de ställena vi bodde på:

Kaoshiung. The Tree House. Designerhotell till bra pris. Vi sov på futon och det var nice. Inredningen gick verkligen i vår stil, helt okej frukost men vi gillade nog restaurangfrukosten bättre. En liten (kall) pool på taket! Rekommenderar!

Dulan. Dulan 102Helt okej Hostel, de hade väldigt hög rating på bokningssidorna, "rena backpackerdrömmen" osv. Jag tycker att det var bra service men drapperiet och kaklet i duschen var mögligt. Dulan är är bara en liten by och lockar mest turister genom sitt surfläge. Det finns inte jättemycket turistgreje, förmodligen mer att göra på helgerna, tror de har små konserter på sockerfabriken då. 

Hualien/Taroko. Taroko Mountain Dream B&B. Drivs av världens gulligaste tjej som lånade oss en guidebok över nationalparken och gav oss jättegoda blad att ha i vattenflaskan under dagen.

Om man ska bo i Taipei så rekommenderar Hsiao-Wei området kring MRT-stationen Zongshan eftersom det ligger så centralt.
Att göra - stora utflykter.
Som jag skrivit tidigare så är naturupplevelser i Taiwan bra mycket mer uppstyrda (länk till Sun Link park) än i Sverige. På flera ställen behöver man tillstånd för att få vara i ett naturområde och det finns alltid iordninggjorda stigar och kartor. Eller så var det i alla fall över allt där vi var, men det kan säkert variera. Bra saker att komma ihåg i naturen är: det finns giftiga ormar, stora spindlar, apor och i vissa delar av landet (främst runt Kaoshiung) finns det myggor som bär på Denguevirus. 80 procent av de som drabbas av viruset märker inte av det eller får bara feber, men det kan bli allvarligt för andra. Använd myggmedel om du ska ut i skogen i de områdena. Det blir också mörkt klockan sex, till skillnad från svensk sommar, ta med pannlampa och planera tiden.

Yushan

Yushan. För att bestiga den högsta toppen (och många andra höga toppar i Taiwan) krävs tillstånd till berget och tillstånd till nationalparken. Det delas bara ut typ 20 st till utlänningar om dagen, så sök i god tid och var lite flexibel i planeringen om det går.

Jonas hälsar att man söker tillstånden så här:
1. Boka plats på logden. Det kan vara knepigt att veta när det är ledigt, det lättaste är att ha en kompis som pratar kinesiska som kan ringa och fråga, annars får man testa olika datum, obskyrt felmeddelande = inte ledigt, kommer vidare på sidan = ledigt. Det är också lättare att få tillstånd på vardagar, det är något med kvoterna för utlänningar.
2. Ansöka om bergstillstånd (mountain permit). Det jobbigaste, man ska säga vad man ska ha med sig, bifoga passkopior och lova att inte slänga skräp. Ett fett formulär liksom.
3. Betala, när pengarna kommit in är ansökan confirmed.
4. Vänta.
5. Ca en månad innan man ska klättra får man en bekräftelse på att man har en plats, då beställer man mat och sovsäck på lodgen samt ansöker om tillstånd i nationalparken.
6. Klättra i berg!
Maten och bergstillståndet kostar drygt 1000 NT$ per person, alltså drygt 250 kr.

Yushan

På logden där man bor en natt kan man äta middag, early breakfast och breakfast. Det finns inte så mycket vatten där så man behöver bära det vatten man ska dricka. Däremot kan man hyra sovsäckar om man inte vill bära tungt, men vi hade med oss våra egna. I övrigt är det ganska vanlig vandringspackning som gäller: kängor, dunjacka och mycket fika. Tänk på att den höga höjden medför risk för höjdsjuka, om man mår illa/blir yr/får ont i huvudet ska man gå ner. Det man ska tänka på är att inte gå för fort i stigningarna

Taroko Gorge. En nationalpark på östkusten med väldigt häftig miljö. Det är en flod som har grävt sig låååångt ner i ett berg så det blir som en canyon typ. Delarna närmast kusten kan man åka till för olika dagsturer, det är fint men också ganska packat med turister. För de delarna längre upp i bergen där man kan gå längre turer så krävs det tillstånd även hit.

Sun Link park. Fin natur med massor av stora vattenfall. Jag vet inte om man kan gå särskilt långa turer här, vi var bara här en dag och hann med ganska mycket, men vi hetsade också ganska mycket. Det finns dock hotell och stugor som ser ut som fjällstugor, tänker att det kan vara jättemysigt att bo där om man har barn med sig t ex.

Instagram

Strandliv. Om man vill ha sol och bad så är väl egentligen inte oktober den bästa månaden att åka till Taiwan (eller jo, på sommaren är det för varmt). I oktober kommer det in stora vågor på östkusten (bra att surfa i, inte att bada i) och på Penghu-öarna som har bra strandliv annars, där blåser det ca 15 m/s. Alltså det går att hitta badställen, men åk inte till Taiwan för solsemester. Vi hade en mysig stund på en strand i Kenting, men det var ganska mycket turister där. De kinesiska turisterna gör dock inte samma sak som vi på stränderna, de går runt, plockar stenar och tar kort. Så jag gissar att man kan bli lite lätt uttittad om man lägger sig och solar mitt i smeten, som västerlänning blir man uttittad redan som det är. Vi valde en lite mer avskild plats, lite pga att vi inte hade något parasoll eller ville hyra ett bland alla turister (som uppenbarligen inte vill sola) så vi fick knö in oss i nån himla buske för att få lite skugga. Ett eget parasoll är ett hett tips alltså. Vi försökte också bada på östkusten när vi körde bil där, men vi fick typ stå och hålla i varandra medan den ena doppade sig för att inte dras iväg i vattnet. Inte att rekommendera. På en del ställen är det iordninggjort för att man ska bada, vi hittade något på östkusten (dock stängt och igenbommat pga inte säsong, men också för att en tyfon förstört hela stranden och stora delar av anläggningen) och såg ett annat i Longdong där vi klättrade. På båda ställena skulle man betala entréavgift.

Surf 
Surfing. Men ja, vi surfade ju, då får man vara i vattnet! Vi surfade på ett ställe som heter Jia le shui (Jelly-shwey trodde jag det hette...)och ligger på östra sidan på den allra sydligaste spetsen på ön. Vi bokade alltihopa med Island Rythm Tour, som vi tycker skötte det fantastiskt bra. De ordnade boende, skjutsade oss till surf, mat och annat kul, vi fick hyra utrustning av dem och den ena guiden håller också surflektioner, tur för oss! Rekommenderar verkligen dem.

Klättring. Det bästa stället för klättring i Taiwan är Longdong på den allra nordligaste spetsen av ön, ca 1,5-2 timmar från Taipei. Om man vi klättra mycket rekommenderas alltså alltså man hittar något boende i närheten, det finns en del klätterhostels i närheten såklart, kolla på någon av hotell- och hostelsajterna. Det finns jättemycket bra info i föraren som man köper här.

Att göra - små utflykter i Taipei.
Yingge pottery street. Ett kvarter med bara en massa porslinsbutiker. Vi ville gärna köpa med oss matskålar hem så det passade perfekt för oss att åka hit. Det finns också tekannor, tebord, stenlejon och annat köksbös. Det går ingen tunnelbana hit än (Hsiao-Wei jobbar med miljökonsekvensbeskrivningen för den just nu, heja!) men man kan åka tåg.

Instagram  
Computer market. Två hela byggnader med bara teknik! Vi hann bara kolla i det ena och valde såklart det minst spexiga, titta i det nyaste om du åker dit (man ser vilket som är nyast).

Eastern District. Det är ett stort område som räknas hit, nästan hela östra Taipei som utvecklats snabbt de senaste decennierna (till skillnad från västra Taipei som är mycket äldre), men det jag syftar på är den hipstrigaste delen. Ungdomligt och roliga butiker men ganska dyrt pga hög hyra. Här köpte jag mina dinosaurieörhängen till exempel, och så finns det också kaféer och mat i området.

Memorial Parks. Vi besökte ju Chiang Kai-Shek och Sun Yat-Sen, tyvärr var det inte så mycket öppet och ganska regnigt när vi var där. Annars är det nog fint att vara där och softa lite, men nu fanns det ju ingenstans att sitta pga blött. Det roliga är väl att det är så annorlunda från hemma, så här stora memorials bygger vi ju aldrig i Sverige.

Beitou  
Hot springs i Beitou. Det finns hela hotell här, men vi var bara här en förmiddag och kikade på den gamla svavelgruvan samt badade ett fotbad en stund. Det fanns många skyltar att läsa på och var riktigt mysigt att chilla med fötterna i 42 grader varmt vatten.

Tempel, t ex Long Shan i Taipei. Fint att se hur det ser ut, men mysko att gå där inne och fota när folk utövar sin religion. Å andra sidan så kan man ju gå in i de stora kyrkorna i Sydeuropa också, men jag kände mig väldigt exotifierande när vi var där.

Så, det var det, puh!

3 kommentarer:

  1. Om man vill vara med om naturupplevelser som är mindre uppstyrda så går det för övrigt att hitta om man anstränger sig lite, men det är ofta krångligare och mer svårtåtkomligt än i Sverige just för att naturen är så otroligt mycket svårare att ta sig igenom (tätbevuxen och brant), så rimligtvis behövs ändå en förberedd stig för att det inte skall bli ett jätteprojekt. Så om man vill ut i naturen men inte gå omkring i en park som Sun Link Park så rekommenderar jag att söka på Internet och kolla igenom folks bloggar efter ställen (då stigar ej brukar ha bra informationssidor). Så brukar jag och Hsiao-Wei göra om vi vill hitta något nytt ställe. Ett par exempel på bloggposter som beskriver utflykter: en hel/två-dags-utflykt till en översvämmad svacka med startpunkt i Sun Link Park: http://maluchunchun.pixnet.net/blog/post/82914885-%E3%80%90%E5%9C%8B%E5%A2%83%E4%B9%8B%E6%B9%96%E3%80%91%E6%B0%B4%E6%BC%BE%E6%A3%AE%E6%9E%97%EF%BD%9E%E5%82%B3%E8%AA%AA%E4%B8%AD%E7%9A%84%E5%B1%B1%E6%9E%97%E7%A7%98%E5%A2%83%EF%BC%9C eller halvdagstur upp för ett berg i Nanzhuang, Miaoli: http://ballenf.pixnet.net/blog/post/42125243-2015-0404-%E8%8B%97%E6%A0%97%E7%B8%A3%E5%8D%97%E5%BA%84%E9%84%89-%E5%8A%A0%E9%87%8C%E5%B1%B1 . Om jag kommer ihåg rätt så behövs inga tillstånd för den sortens utflykter.

    SvaraRadera