torsdag, oktober 8

Odling 2015

Odling 2015
Precis som alla andra är jag också rätt så nöjd med att stänga ner odlingen så här i oktober. Efter odlingssäsongen är det så klart också dags att utvärdera och komma ihåg till nästa. Häng med så får ni veta vad som gått bra och vilka misstag jag lärt mig av som jag inte kommer att göra om till nästa år.

Odling 2015Odlingen Vart ska jag börja ens? Vi tar det som inte har gått så bra först. Till exempel morötter och majs. Morotsfröna satte vi nog för tidigt med tanke på hur kallt det var. Allt vi fick var små skruttar. Det kanske ser ut som en del på bilden, men vi satte en hel odlingslåda full så de flesta plantorna kom inte ens upp. Majsen satte vi nog för få av vilket resulterade i att de inte pollinerade varandra tillräckligt bra. Vi skulle nog behövt minst 15 plantor. Så nästa år blir det nog en hel låda med majs. Squashen har inte heller gått så bra. Vi har bara haft tre plantor och väääldigt mycket sniglar så vi har bara fått några få frukter nu på slutet när sniglarna lagt sig.

OdlingLerum Chilin har inte heller gått så bra. Plantorna ser visserligen superfina ut nu men de hade behövt stå varmare. Vid väggen och med någon glasruta framför. Fast jag är ändå sugen på att ta in en av plantorna och försöka övervintra den. Auberginen blev inte heller någon hit. Den har fått massor med blommor men de trillar bara av vilket enligt internet betyder att den blir för dåligt polinerad eller att den står för kallt. I mitt fall är det nog för kallt pga världens kallaste sommar. Så jag ger den ett nytt försök igen nästa år.

Odling 2015Odling 2015Skördefest Vi går över till de bra sakerna. Till exempel tomater. Jag vårdade ju tio plantor ömt hela våren och damerna från odlingen var mycket imponerade när jag tog ut dem för utplantering. De har gett massor med frukt som fortfarande mognar ute. Denna veckan tog vi dock in alla eftersom det verkar bli kallare nu. En annan bra gröda har varit polkabetorna. De satte vi ganska sent, närmare midsommar och de tog sig allihop verkar det som. Även vintersallad, spenat och ruccola som vi satte sent har växt jättefint.

OdlingenOdlingen Bondbönor, ringblommor, purjolök och potatis har också gått jättebra, två lådor helt fulla. Potatis är bland det roligaste tycker jag eftersom man inte har någon aning om hur det går förrän man tar upp dem. För någon vecka sedan gjorde vi soppa på potatis, purjo och några morötter, den var sååå god och jag var sååå nöjd.

OdlingenOdling OdlingenOdling 2015 Under året har vi också gjort några ganska stora förändringar på odlingen. Det första vi gjorde i våras var att lägga flis runt våra odlingslådor. Jag tror att detta har varit sjukt bra för att mota bort sniglar och ogräs eftersom gräset inte växer sig långt runt lådorna och sniglarna inte vill krypa på flisen. Ett projekt vi tagit tag i är att dra en permanent slang till lådorna. Det har varit jobbigt för många i föreningen att vattna eftersom det krävt att ta ut två slangar ur ett föråd långt bort och massa meck. Nu har vi grävt ner en slang i marken hela vägen till lådorna, där kan man koppla på sista biten som redan hänger framme för att vattna. Vi har också utökat odlingen med pallkragar till tomaterna längs vårat mur, samt planterat mer rabarber (1 --> 9 plantor) och flera stycken vinbärsbuskar. Nu på höstkanten har vi också lite huxflux börjat gräva ett friland på ett område som är ganska blött = perfekt för squash och pumpa som verkligen slukar vatten. Det är första gången jag gräver friland och jag känner att det är bra att kunna inför när jag ska ha en egen odling. Och bra träning. He.

Det var det året. Om några veckor stänger vi ner allt men redan nästa vecka blir sista för mig eftersom jag åker till Taiwan sen. Innan dess tänkte jag också visa och berätta mer om hur jag tagit reda på skörden och vad jag lagat. Stay tuned alltså.

Pussåhej!

1 kommentar:

  1. Svar: Men visst är det så! Det vore optimalt om det alltid var städat och supersnyggt, och det går ett tag men sedan blir det lite stökigt på något ställe och sen faller sakta men säkert resten av hemmet haha. Man orkar verkligen inte! Ibland känns det också som att det är mer värt att lägga tid och energi på annat än att hålla det perfekt hemma. Vi är också väldigt stökiga av oss, båda två - och lata! Det är jätteskönt att höra andra bloggare säga sådana saker, och jag tror det är viktigt att vara ärlig i sociala medier och låta folk veta att ens liv inte är fantastiskt och 'picture perfect' hela tiden. Jag skulle aldrig kunna posta en bild på det stökiga dock... konstigt.

    SvaraRadera