torsdag, oktober 16

Pizzatajm!

En favoritmat här hemma är hemgjord pizza. Vi brukar göra den på sconesdeg så slipper man vänta på att degen ska jäsa. Det bästa med att göra egen pizza är att man verkligen får välja precis vad man vill ha på!

Här kommer receptet och påläggsförslag, 6-7 bitar:

Börja med att sätta ugnen på 225-250 grader.

Pizzasås:
1-2 gula lökar
1-4 vitlöksklyftor, beroende på storlek och om du gillar det
Olivolja
1 pkt krossade tomater
1-2 msk torkad oregano, har man färsk så är ju det rena lyxen!
Salt och svartpeppar

Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite olivolja tills den är mjuk. Tillsätt den pressade vitlöken, krossade tomater och kryddorna, låt stå och puttra medan du gör degen.

Pizzabotten:
8 dl vetemjöl (man kan byta ut hälften till grahamsmjöl om man vill, rekommenderas)
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk eller filmjölk.

Blanda de torra ingredienserna först, fördela sedan matfettet i mjölblandningen med fingrarna eller i en matberedare. Tillsätt mjölk eller filmjölk och fortsätt dega degen. Ta upp den på en plåt med bakplåtspapper på och tryck ut den så platt du bara kan! Det gör inget om den är lite ojämn eller så.

Förslag på pizzapålägg:
Ost: ju fler sorter desto bättre. Vi brukar i alla fall ha mozzarella och vanlig riven ost. Feta är också gott på!
Små tomater, delade på hälften
Champinjoner, det viktigaste!
Svarta bönor eller kidneybönor eller andra bönor eller ärter, det som finns hemma!
Oliver
Finkörv
Rödlök
Klickar med pesto
Ananas, men köp ekologisk då
Vad som helst som har blivit över från veckan: alla sorters grönsaker (till exempel zucchini, paprika, broccoli eller sparris), alla sorters kött eller låtsaskött eller falafel, hur grymt!?

Okej, lägg på tomatsåsen på pizzabottnen, och sedan på med påläggen. Riven ost underst och sen bara ös på! Om ni är flera så kan ni dela upp pizzan först och göra varsin del, så att alla får välja sina favoriter! Avsluta med mer oregano, alltså det kan inte bli för mycket oregano, och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Toppa med färsk ruccola!

Det här är den fetaste matlådan kan jag säga, många avundsjuka blickar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar