lördag, mars 7

Historia i mitt hjärta!

Här kommer världens längsta inlägg, varsågoda!

Jag har på senaste tiden mer och mer börjat anamma mitt intresse för historia på olika sätt. Jag har aldrig riktigt förstått att jag är intresserad av historia utan fattar det först när andra inte är det. "Bevis" på att jag kanske visst är väldigt intresserad är att jag kan sitta halva natten och kolla på arkivbilder från östra Göteborg och lära mig varför alla ställen heter som de gör och vad det har legat för hus här innan. Att jag och pappa går på stadsmuseet och ba "vi går igenom förhistorisk- och vikingatiden lite snabbt." Och fyra timmar senare: "nu har parkeringen gått ut och vi har hela 1800-talet - det bästa - kvar!"

Så nu har jag börjat ta in mer historia i mitt liv, genom böcker, tv och poddar. Ja, det finns ju risk att jag kanske tröttnar, men då kan jag bara sluta. Här är en del tips i alla fall, om ni är fler med mig i historieträsket. Kan också tillägga att min favoritepok (ja, jag har visst en sån...) är industriella revolutionen, så 1800-tal och fram 1940-talet kanske? Vet inte exakt om årtalen stämmer men ändå, det flesta tipsen utspelar sig då.

På bok
♦Alltså klassiker. Har helt och hållet missat detta (trots att jag tyckte att litteraturhistoria var svinintressant på gymnasiet, vilket inte är så otippat nu i efterhand) men börjar ta igen det nu. Har än så länge läst Jane Eyre och Stolthet och fördom, så fina. Man fattar varför de har blivit klassiker.
Som en bonus: om man vill läsa något lite lättsamt, men spyr på könstereotyperna i Marian Keyes böcker (jag läste flera när jag var yngre och redan då tyckte jag att det var något som skavde utan att riktigt fatta varför, nu med feministiska analysverktyg står jag inte ut) så passar klassikerna väldigt bra. Inte bara för att de utspelar sig för ca 200 år sedan och alla typiska könsroller är förlåtna, utan också för att de kvinnliga huvudpersonerna är tänkande, starka och smarta (till skillnad från Marian Keyes huvudpersoner).


♦Jag har nyss lånat de två första böckerna ur Per Anders Fogelströms serie Stad: Mina drömmars stad och Barn av sin stad som utspelar sig i Stockholm under andra halvan av 1800-talet. Emma som jag lånat dem av, och också är historienörd säger att de är himla bra så jag ser fram emot att läsa!


♦En till bok jag har på gång är Spill av Sigrid Combüchen, "en damroman", belönad med Augustrpiset 2010. Jag fick den på ljudbok för några år sedan men tröttnade för att det gick så segt, jag läser ju väldigt mycket snabbare själv. Plus att jag lyssnade på en mp3 som inte pausade mitt i spåret när man stängde av och jag var tvungen att ladda över från CD > dator > mp3. Nu för tiden går det väl smidigare med en app antar jag. Men. Jag tror att boken är bra och vill gärna läsa!


På Serie
♦Lär ju vara en serieklassiker det här, Downton Abbey. Varför har jag bara inte kollat tidigare? Älskar det. Har sett säsong 3 nu, och jag ba <3

♦På min serielista* står också Det blodröda fältet och Barnmorskan i East End. Har ju inte sett dessa men de står på kö. Får bli efter Downton. Åtminstone Barnmorskan i East End är ju också bok, kanske borde läsa först?


På podd
♦Har nyligen hittat två nya poddar om historia. Dels har jag nyss fattat att Vetenskapsradion på SR har ett program om historia (Vetenskapsradion Historia helt enkelt) där det finns en hel del man kan tänkas vilja höra, vad sägs t ex om "Ung kvinna söker" om kontaktannonser och vad dem säger om dåtidens ideal, flera avsnitt om första världskriget eller "Kungahälla - Nordens Mecka" om medeltidens viktigaste handelsplats i Norden?

♦Nästa nya (för mig) är Historiepodden, men jag har inte hunnit lyssna något än. Men det verkar bra!

♦Sedan en klassiker: P3 Dokumentär. Det finns en hel del avsnitt som handlar om historiska händelser, t ex Almatheadådet - Sveriges första politiska bomb, Rivningen av Klarakvarteren och Skotten i Ådalen -31.

♦Till sist har jag också lyssnat på några avsnitt av Den Blå Hästen, väldigt lärorika och dessutom ett mysigt samtal. Det är Malin och Ulf, far och dotter som benar ut lite historia och sedan går igenom land för land! Tror att det är bra att lyssna i ordning, men som sagt har jag bara hört på några utav de första avsnitten.

På film
Alltså jag tänker inte nämna någon alls här för det finns helt enkelt så himla mycket och jag kan inte komma på något bra jag sett på länge. Och jag kollar inte ens särskilt mycket på film, men om ni har något utomordentligt bra tips så mottages det tacksamt och prioriteras kanske upp på filmlistan*.


*Ja alltså jag har en lååååång lista med böcker, film och serier som jag vill se. Fyller på hela tiden och bockar av långsamt. Men det är jättebra när man till exempel är sjuk och behöver sysselsätta sig med lugna aktiviteter. Poddar jag vill lyssna på lägger jag bara till i min podcast-app.

6 kommentarer:

  1. P3 dokumentär är ju fortfarande bäst. Även ämnen jag inte trodde jag skulle vara intresserad av, kidnappningshistorier och så, kan bli väldigt spännande och intressanta. Lyssnade nyligen om avsnitten om just Amaltheadådet och Skotten i Ådalen, och tänkte varför fick jag aldrig lära mej det här i skolan? Ärligt, vi tjatar och tjatar om Gustav Vasa och hans söner och huruvida Erik blev förgiftad av ärtsoppa, men skippar nästan all samtidshistoria?? Arbetarrörelsens historia är för viktig för att hoppas över, kom igen svensk skola.

    Tips förresten, om du inte hört den redan, är att lyssna på Alta-konflikten, från civil olydnad till samisk terrorism. Handlar om hur samer och miljöaktivister kämpade för att norska staten inte skulle dämma upp en älv genom att bygga ett vattenkraftverk i en sameby.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! Altakonflikten har jag redan lyssnat på :)

      Radera
  2. Så sjukt att jag inte ens sett downtown abbey än trots att jag vet att jag kommer älska det. Skärpning på mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du allt det fina framför dig! :D

      Radera
  3. Det verkar som vi har exakt samma smak då det kommer till poddar. "Den blå hästen" har jag dock inte lyssnat klart på ännu. Om du kan tyska kan jag tipsa om "Bayern 2 - radioWissen", med ctrl+F kan kan hitta guldklimpar där i arkivet =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag har inte heller lyssnat klart på Den blå hästen.. Men jag tycker att man alltid ska lyssna på det man är sugen på, inte det "man borde lyssna klart på" :) Typiskt att jag inte alls kan tyska då :(

      Radera