onsdag, mars 9

8 mars


Jag vet att det var igår men efter att jag kommit hem från manifestationen, faktiskt precis när jag skulle lägga mig kollade jag igenom snapchat och blev tvungen att manifestera lite till.

Snapen löd: "Summering av dagen... Kvinnor har det jobbigt tydligen". Det var från en man alltså.
Jag svarade med ett så långt sms man någonsin får för Google och alla andra som bestämmer. I nattens sista droppe tålamod blev min manifestation ganska så bra, så jag tänkte dela med mig. Jag tror inte direkt att texten innehåller några revolutionära nyheter, bara en påminnelse om att och varför det är viktigt.

IMG_20150308_121901

"Men hallå eller!
Tycker du att det är oviktigt att kvinnor tjänar flera tusens med kronor mindre i månaden eller? Eller att kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män = kvinnliga pensionärer är oftare fattigpensionärer än manliga? Eller att kvinnor oftare sjukskrivs för att tunga kvinnodominerade yrken är så dåligt betalda att de inte har råd att gå ner i arbetstid? Eller att tjejer tidigt lär sig att de bedöms efter deras kroppar och "kvinnligt beteende" snarare än deras kompetens? Eller att flera tusentals tjejer varje år blir utsatta av sexuella övergrepp av män, där de flesta förövarna inte ens blir straffade för att kvinnornas historier ifrågasätts i domstolen? Och för att många inte ens orkar anmäla för att de vet att de kommer att bli ifrågasatta. Eller är det oviktigt att flera kvinnor per år dödas av män som de hade en nära relation med?

<-- detta är bara i Sverige, och 8:e mars är dessutom Internationella kvinnodagen, så även om vi är världens mest jämställda land så finns det anledning att uppmärksamma dagen i solidaritet med kvinnor i resten av världen. På många platser är kvinnor helt beroende av männen i deras närhet, typ pappor, bröder och makar, kvinnor får inte överallt gå i skolan, våldtäkterna är ännu vanligare i utvecklingsländer än i Sverige och där är deras juridiska möjligheter att få upprättelse ännu mindre än i Sverige. Massvis med kvinnor dödas av sina män/pappor/bröder för att de valt fel kärlek eller har andra mål i livet (tex ha ett jobb) än att vara en bra fru och mamma.

Allt detta är fakta, inte åsikter som man kan välja att tro på. Feminism innebär att man ser dessa strukturer (att män alltid överordnas kvinnor) och att man vill förändra detta. Att inte vara feminist innebär alltså att man antingen inte erkänner att ojämlikhet råder mellan könen, eller att man inte bryr sig om att förändra att kvinnor inte har det lika bra som män.

Så pls säg inte ironiskt att 'kvinnor har det jobbigt' för kvinnor har det aldrig lika bra som män, någonstans i världen."


Klart slut, ta hand om varandra, krossa patriarkatet, hela lönen halva makten osv.

4 kommentarer:

 1. Word och AMEN to that! Heja dig som skrev det där SMSet!

  SvaraRadera
 2. Since i know vem snapen tillhörde är jag dödsnyfiken på vad denne "man" svarade på ditt sms. Han svarade då ingenting på mitt "sluta lola på sociala medier". puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe nä jag fick inte heller något svar, tänker att han ångrar sig, då kan det ju kännas lite tufft att prata om det ett tag... :) Puss

   Radera