lördag, december 19

Miljövänligare jul

Jag älskar julen och vill såklart fira så hårt det bara går. Men allt vårt firande ger ju såklart ett avtryck på miljön, så här är några tips för att julmysa lite mer miljövänligt.

My best tips for a more environmental friendly christmas, the food, the christmas tree, the candles and decorations and the presents. Take care! Till att börja med så är maten en stor klimatbov i vårt samhälle, och inte minst på julbordet som i huvudsak består av kött. Därför är det dags att vi byter ut ett par rätter mot vegetariska godingar istället. Några idéer på hur man kan göra kommer här.
  • Behöver familjen verkligen äta alla sorters kött eller räcker det med några få favoriter? Min favvo är skinka. Utom den, sillen och någon laxbit är jag inte intresserad av något mer kött.
  • Två vegetariska rätter man kan ha med på julbordet är brysselkålsgratäng med rökt tofu samt grönkålspaj med mycket senap (senap = juligt). Snabb genomgång för hur jag gjorde den finns här.
  • Skippa ålen! Denna fina fisken är superutrotningshotad och det borde vara totalförbjudet att fiska den.
  • Testa att byta ut en del av grädden och smöret till växtbaserade produkter istället. Sojagrädde smakar inte så annorlunda, och om man är väldigt rädd för smakändringar kan man ju ta hälften kogrädde och hälften havregrädde till exempel. Testa på Janssonen till exempel. Visserligen ett litet steg, men många bäckar små. Tänk om alla gjorde så här.
  • Ät upp resterna. Har man väl producerat så här mycket mat (och kött i synnerhet) så får man bannemej inte slänga den.
Lördag Gran hör ju julen till, men välj den miljöbästa! De bästa är svenska rödgranar (de vanliga som växer i skogen, fast de som ska bli julgranar odlas) och i år är det första gången det finns KRAV-märkta sådana. Så fråga efter det och annars efter en ekologisk. Om man bor i Stockholm eller Göteborg kan man beställa hem KRAV-märkta granar från Smålandsgran. Plastgran går fetbort! Läs mer om hur du väljer rätt gran här.

Ljus Julbelysning och tända ljus är också mycket viktigt för att sätta stämningen i adventsmörkret. När det kommer till elektrisk belysning så är det LED-lampor som är bäst (energisnåla och innehåller inget kvicksilver). Byt ut alla gamla glödlampor så snart det går helt enkelt. Det är också viktigt att släcka adventsstjärnor och -ljusstakar under dagen när de inte syns och under natten när ingen tittar på dem. Med en timer så blir det alltid rätt. Och kom ihåg att energibesparingen blir mindre om man ökar på med fler lampor, även om energiförbrukning är lägre per LED-lampa. När det gäller värmeljus så finns det svanenmärkta värmeljus där koppen av aluminium har bytts ut mot en refillkopp i plast eller glas. Välj stearin och undvik paraffin.

My best tips for a more environmental friendly christmas, the food, the christmas tree, the candles and decorations and the presents. Take care! Ytterligare en stämningshöjare är julpynt. Ingen personlig favorit riktigt, men visst har jag kulor i granen och några hyacinter som luktar gott. Och adventstjärnor och glöggmuggar och pepparkaksformer och andra prylar som känns mer eller mindre nödvändiga under julen. Här är mitt bästa tips i alla fall att "leta" på loppisar, under december månad finns det nämligen drösvis med pynt och adventljusstakar. Det mesta av mina julgrejer har jag faktiskt köpt begagnat, det var bara i år som jag fick ett ryck och köpte nya turkosa julgranskulor.

My best tips for a more environmental friendly christmas, the food, the christmas tree, the candles and decorations and the presents. Take care! Och så kan vi ju inte undvika att prata om julklappar. Jag tror verkligen att de flesta julklappar som köps ändå skulle köpts, alltså att det är prylar som man mer eller mindre behöver. Därför blir det ju också lite fånigt med julklappar till varandra när man är vuxna. Man ger ju i princip bort sin inköpslista till släkten, och så är det inte ens säkert att man får exakt rätt och så vidare. Mitt bästa julklappstips är därför att självklart köpa färre klappar, i Ingemars familj kör vi Secret Santa. Vi lottar om vem man ska köpa en julklapp till för 300 kr, och de andra köper man inget till. När det gäller vad man ska köpa så tycker jag att det är viktigt att man bara köper sådant som man vet kommer till användning och att kanske lämna med kvittot direkt, så att det går att byta. Och så klart att man kan köpa rädda världenjulklappar från Röda Korset, UNICEF, Plan, ActionAid, Naturskyddsföreningen eller WWF.

Sammanfattningsvis:
- Mindre kött, släng ingen mat, skippa ålen!
- Välj en ekologisk rödgran.
- LED-lampor, timer och inte för många lampor.
- Svanenmärkta stearinljus.
- Färre och snällare julklappar.

Okej, ha en fin jul och var snälla mot varandra och mot miljön. Pusshej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar