onsdag, november 25

Taiwan: saker man kan äta

Taiwan mat Idag ska ni få se vad man kan äta i Taiwan, förutom på night markets. Det kan hända att jag mest har fotat frukt, juice och annan dryck. Men vi börjar maten. Först och främst: det är fruktansvärt billigt att äta ute, vanligtvis äter en person för 100-200 NT$ som motsvarar 25-50 kr. På större och finare restauranger är det lite dyrare, men som jag skrev tidigare åt vi fyra personer för 400-500 kr på Taiwans enda Michelinrestaurang. Till bilden ↑ I kuststäderna så har de såklart ett stort utbud av seafood. Här blev vi inkastade i en restaurang där man väljer några rätter (varje rätt kostar 100 NT$ som ni ser) och äter med ris till. Vi tog en fisk (oklart vilken sort det var), grönsaker och grillad squid. Det var krabbsäsong när vi var där men eftersom Ingemar inte tål skaldjur (alltså mitt livs förbannelse) och man ofta delar på rätterna så åt inte heller jag så mycket skaldjur.

Taiwan mat Vi åt ganska mycket traditionell mat där man just äter ris och flera smårätter. Man får liksom en meny på en papperslapp där man fyller i bordsnummer och sätter en etta efter varje rätt man vill beställa in till bordet. En väldigt vanlig variant är att man beställer ris med lite slajmig sås med hackat kött eller kyckling och så några små rätter utöver det. Kanske ett ägg, bambuskott och tofu. Det här är grönsaker. Det finns nästan alltid någon rätt med ångade grönsaker, och ofta är det kött på grönsakerna (???).

Taiwan matEn annan vanlig rätt är soppa och framför allt beef noodle soup. Vi åt den flera gånger men den första var absolut bäst. Det var den minsta och smutsigaste lilla "restaurangen" vi kunde hitta (mest ett hål i väggen) och damen som jobbade där pratade noll (0) engelska.

Taiwan mat Till sist på middagsfronten så är andra delar av det Asiatiska köket både vanligt och bra i Taiwan. De andra jag hängde med (alltså Ingemar, Jonas och surfguiderna bl a) åt sashimi några gånger, vi åt ramen, andra japanska nudlar och koreansk bibimbap. Och jag kan inte helle fatta det, men jag har inga bilder på Stinky tofu! Vi åt det iofs bara en gång, men det är väldigt traditionell Taiwanesisk mat så det hade varit kul att visa. Det är i alla fall lätt fermenterad tofu som man sedan friterar. Det säljs ofta på night markets och gör verkligen skäl för sitt namn, det st-i-nker. Men var helt okej gott, man har på lite chili och vitlök och det är lite frasigt på utsidan och mjukt på insidan.

Taiwan mat Taiwan mat Frukost! Det här åt vi nästan varje dag, också på restaurang eller som take out. Det heter DanBing och frukostkocken börjar med att steka exempelvis majs eller kål eller bacon och kanske lite ost på det, och så steker man ett ägg, antingen på grönsakerna eller brevid. Sen lägger de på ett tunt bröd, typ en tortilla fast tunnare och mjukare, och trycker fast i ägget. Rulla ihop med grönsakerna i, dela och så kan man ha lite slajmsojasås på. Till drack vi mest kallt milktea (saknar!), och Ingemar tog ibland sojamjölk. Ibland kunde man också få toast med kokosgojs eller chokladpålägg på. Eftersom middagarna kunde vara lite olika, ibland jättekonstig och inte alls god mat, så var det skönt att ha hittat någon frukost som vi gillade i alla fall.

Taiwan mat
Taiwan mat
Frukt och annat snacks. Taiwan är självförsörjande på nästan all mat, utom typ nöt, lamm och vete. All frukt är alltså från ön (okej inte vindruvor från Kalifornien eller äpplen från Japan, men det andra) och vad som finns varierar därför med säsongerna. Eller det gör det ju alltid, men det blir väldigt tydligt när landet inte importerar så mycket. Till exempel fanns det ingen mango, för mangosäsongen var slut. Lite synd, men det var säsong för passionsfrukt (<3<3<3), tangeriner (bilden, smakar som clementin fast inte lika söt och är stor som en apelsin), drakfrukt på en del ställen (sån där rosa, obs mycket godare i Taiwan än i Sverige) och custard apple (gif:en). Custard apple var väldigt spännande och sött och gott. När man bryter den så lossnar bullarna i skalet från varandra och på varje bulle sitter det en vit triangel av fruktkött med en kärna i. De knasiga mustachnötterna heter Ling Jiao, vi åt dem bara en gång men var ganska goda. Fast de är ingen vanlig frukt, det är frukten på en vattenväxt, och innan man äter dem så kokar man dem.

Taiwan mat Taiwan mat Till det bästa: Juice och fruktte. Resans bästa upptäckt var helt klart fruktte, grönt iste med lite fruktjuice i, ofta passion och ananas, men den godaste jag drack var med tangerin, guava, äpple och passion. Det blir liksom sött från frukten (och från socker...) men också lite beska från teet, helt perfekt kombo. Ganska ofta drack vi också bara fruktjuice, den godaste jag drack var en med kiwi. På den nedre bilden har vi fått bara mixad ananas och is med ananas och passion uppepå. Rätt nice. På bilden på Ingemar ser ni också en brun boll i sugröret, det är takiokabär (bollar gjorda av takiokastärkelse), samma som man har i bubbletea (alltså milktea med takiokabär). Sådär tycker jag, men Ingemar gillade. Observera också den knallrosa juicen, det är drakfrukt såklart.

Det var det! Det jag saknar mest är frukosten, fruittea och all frukt. Och night market-mat.
Puss och hej!

2 kommentarer:

  1. Har en bild på stinky tofu som jag tror är från samma ställe vi åt på (fast på den restaurangens tidigare plats): https://lh3.googleusercontent.com/_1bo6adYWSl2aAny1fZkH6UPSQIrwzZEd5mIopzhaaA=w1920-h1080

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hurra! Och så ilte blod brevid såklart! Haha

      Radera