torsdag, oktober 29

Taipei: mangroveträsk, Longshan temple och Chiang Kai-Sheck memorial park

Mm jag vet att jag ligger liiiite efter med rapporteringen, men jag är upptagen med att surfa. Här är några saker vi gjorde vår andra dag i Taipei.

Mangrove, tempel och mera memorial Vi började med att åka en tunnelbanehållplats åt fel håll, bort mot stan. Där lånade vi cyklar med tunnelbanekortet, typ styr och ställ, för att cykla genom ett naturreservat som var en mangroveskog.

Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial Mangroveskog växer precis vid vattnet och även om det inte är så fint, mest snårig djungel med geggig botten, så utgör träsket livsmiljön för en massa viktiga arter. Förutom det binder skogen såklart också koldioxid, men fungerar också som ett skydd mot översvämningar. Vilket är vettigt här eftersom Taiwan i perioder får väldigt mycket regn. Alltså, även om den inte är jättefin så gör den nytta och det var väldigt trevligt att cykla förbi skogen. Det var bara några kilometer man cyklade, men det kanske var tur eftersom det var så varmt. Och mitt bland alltihopa ser man höghusen lite här och var.

Mangrove, tempel och mera memorial När vi cyklat förbi två tunnelbanestationer tog vi tåget till Taipei igen. Här är lite trafik och färgglada skyltar. Så här ser det ut nästan överallt i städerna.

Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial I Taipei kollade först på Longshantemplet. Vi hade inte någon guide och det fanns typ inga skyltar på engelska att läsa på, så vi gick bara in och kikade lite. Templet är liksom igång, så det kändes lite konstigt att bara gå in där och kolla när vanliga människor höll på med sina vanliga ritualer liksom... Så här ser det i alla fall ut, med drakar på taket och allt.

Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial Mangrove, tempel och mera memorial Efter beef noodle soup till lunch på ett mycket genuint ställe (alltså rätt så smutsigt, litet och damen som lagar mat kan absolut ingen engelska, så nöjd att vi fick mat där i alla fall) åkte vi mer tunnelbana till den andra stora minnesparken i Taipei. Det är Chiang Kai-Sheck som hedras där med en sjukt stor staty i den vita byggnaden. Han tillhörde kinesiska nationalispartiet som fick fly undan Mao och kommunisterna efter andra världskriget och typ "startade ett nytt Kina i Taiwan". För de politiskt intresserade: nationalistpartiet har styrt Taiwan från och till sedan dess och sitter nu på makten sedan åtta år tillbaka. I januari är det val och det är väldigt lika mella nationalistpartiet och de progressiva som vill att Taiwan ska vara självständigt, antagligen vinner de progressiva. Men självständighet är ändå rätt långt borta eftersom Kina inte vill att Taiwan ska vara det. Och Kina har många pengar, stor armé och sitter i FN:s säkerhetsråd.

Okej, allt för nu, imorgon är det sista dagen med surfing, sedan är det lite oklart vad vi hittar på. Pusshej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar