onsdag, augusti 19

Potatissallad

Trots att det närmar sig skolstart och hösten med den så är jag inte så sugen på riktig höstmat än, jag menar nu har vi äntligen fått lite värme. Så här kommer världens enklaste rätt för sommarens sista dagar. Perfekt för picknick eller matlåda tycker jag.

PotatissalladPotatissallad Du behöver för fyra portioner:
✩ Potatis, 300-400 gram, helst färsk såklart
✩ Ett paket halloumi
✩ Ett halvt paket frysta edamamerbönor, eller varför inte bondbönor som börjar komma i säsong?
✩ En ask körsbärstomater
✩ En avokado eller två, beroende på storlek
✩ Ett knippe sparris
✩ 1 dl olivolja
✩ 1 citron, zest och saft
✩ 1 tsk honung
✩ Salt och peppar

Så här gör man:
Börja med att koka potatisen, glöm inte salta vattnet. Släng i de frysta bönorna de sista 3 minutrarna. Medan potatisen kokar så blanda vinägrett: olja, honung och saft och zest från citronen, smaka av med salt och peppar men kom ihåg att halloumin också är salt. Tärna avokadon, dela tomaterna i halvor, sparrisen på tre (bryt först bort den nedersta delen) och skär halloumin i ganska stora tärningar. Stek först sparrisen några minuter i lite olja, lägg av dem på en tallrik. Stek halloumin tills den fått en gyllenbrun yta.
Nu är allt klart, dags att blanda: först potatis, bönorna och dressingen, täck alla potatisbitar. Sedan allt annat gött, toppa med basilika om du vill.

Potatissallad Andra goda saker man kan ha i:
✩ Sockerärtor för mera krisp
✩ Pinjenötter för lite mer knaper och götta, rosta gärna i torr, het panna innan du steker sparrisen
✩ Finhackad rödlök eller salladslök eller vårlök för lite mer sting
✩ Ruccula, för mer grönt och lite pepprig smak
✩ Soltorkade tomater eller oliver för medelhavskänsla

Okej, ha det fint nu då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar