torsdag, juni 25

Att äta vegetariskt

Jag har ju tidigare skrivit att jag tänkt skriva mer om miljö, lite längre och seriösa inlägg. Jag hann skriva ett inlägg om kött, sen kom livet emellan. Men här kommer en fortsättning på temat inte kött, nämligen om vegetariskt. Här kommer lite pepp, tips och förståelse i er omställning till mer grönt på tallriken!

_MG_7516

Till att börja med så tänkte jag visa alla argument jag har för att äta vegetariskt, eller åtminstone mindre kött. Håll i er:
▸ Djuren. Så som vi producerar kött idag är inte okej. Många djur mår väldigt dåligt, bland annat av stress (till exempel kycklingar och hönor, de kan bara komma ihåg 30 individer, och så går de tillsammans med 1000 andra, inte så konstigt att de hackar på varandra) men också rent fysiskt (till exempel om man kastrerar griskultingar utan bedövning). Ägg- och mejeriproduktionen är inte heller särskilt trevlig, och jag försöker dra ner på mjölkprodukter också, men det är svårt.
▸  Klimat, resurser, rättvisa och gmo. Detta är huvudanledningen till att jag slutade äta kött, för att resurserna inte räcker till om alla ska äta så mycket kött som vi gör i västvärlden nu. Jag skrev ju mer om detta i mitt andra inlägg, läs där!
▸ Det finns mer att välja mellan om inte varje mål måste bestå av kött.
▸Det är gott. Alltså stekta grönsaker är den b ä s t a maten jag vet. Eller pasta med tomatsås, eller grönsaksbiffar, och blomkåll, sparris och gröna ärtor. För att inte prata om frukt. Alltså.
▸ Det går snabbt. Eller ja det beror ju alltid på, men det jag tänkte på är att man aldrig behöver oroa sig för att köttet inte är färdigtillagat i mitten, med grönsaker är det skitsamma!
▸ Varje gång det luskas fram en skandal om hästkött i lasagne eller att det finns antibiotikaresistenta bakterier på danskt och tyskt kött i svenska butiker, då känner man bara fan va gött att jag inte är med i den där skiten.

IMGP0688  
Så, vidare till det praktiska. Alltså jag vet att det inte är lätt att över en natt helt och hållet lägga om kosten till vegetariskt. Att vänja sig av med mat som man egentligen tycker är god och helt plötsligt ändra sin vardagsrepertoar med maträtter. Sen står man där på ICA halv sex en tisdag, vrålhungrig och vill bara ha hela affären, inklusive sin snabbaste mat falukorv och mackaroner. Eller bacon. Jag vet precis. Det är därför som jag verkligen rekommenderar att planera maten för en vecka i taget och handla allt på en gång. Då vet man vad man ska äta när man kommer hem på kvällen, recept och ingredienser klara.

IMG_20150521_195615

Sen så tycker jag också att man ska vara snäll mot sig själv. Lite beroende på av vilka anledningar man vill äta mindre kött så finns det ofta ingen anledning till att säga till sig själv att "jag ska aldrig mer äta kött". Jag har aldrig sagt det till exempel. Ofta när vi äter hemma hos mamma och pappa så smakar jag på köttet också, men nu tycker jag knappt att det är gott länge, i alla fall inte så gott som jag inbillar mig att det ska vara. Inte ens grillat. Sedan så äter jag ju fortfarande sill och makrill, musslor, min last räkor (fast väldigt sällan eftersom den är hotad och Ingemar inte tål skaldjur) och ibland renskav eller annat viltkött. Var snäll mot dig helt enkelt. Min kompis Emma åt inte kött på ett helt år innan hon ens bestämde sig för att bli vegetarian. Förbud tror jag mest är jobbigt.

IMG_20150426_182122

Med min förståelse för det komplicerade i att äta mindre kött i bakhuvudet så tänkte jag att vi ska slå hål på några myter om vegetariskt. Här kommer tre argument som hörs då och då:
1. Man blir inte mätt/håller sig inte mätt lika länge. Falskt. Precis som i all matlagning så är det viktigt att sätta ihop en måltid där kolhydrater blandas med fett och protein. Mycket protein ökar mättnadskänslan och man bli mindre sötsugen efteråt. Äter man bara pasta med pesto, så kommer man bli hungring och sugen på mer inom en timme, men fyller man på med någon sorts bönor och kanske lite fetaost, så håller man sig mycket bättre. Sen så finns det väl ingen människa som inte är hungrig fem timmar efter lunch. Det är helt normalt och löses genom att äta mellanmål. Så: blanda bra!

2. Det är svårt att laga vegetarisk mat. Falskt. Det kanske är annorlunda, men det är inte svårt. Det som däremot kan vara svårt är komma på vad man ska laga om man inte är van, och det kan jag förstå, men det finns lösningar på det också. Mitt bästa tips är som sagt att veckohandla, så finns allt hemma när man ska börja laga mat och man slipper tänka ut  dagens middag en hungrig eftermiddag på väg hem från jobbet.

3. Det är inte gott. Falskt. Vegetariskt smakar inte kött, verkligen inte, men det finns goda saker som inte är kött, ta chips till exempel! Det finns också god mat som inte är kött, och om du inte tycker det så är det nog så att problemet sitter i huvudet. Att fokusera på det uteblivande köttet och hela tiden jämföra med de saknade smakerna är orimligt. Fokusera bara på det du äter just nu. Annars är det som att jag skulle tänka "inte lika gott som glass" varenda gång jag åt mat, och vara sur för det.

IMG_20150106_224545

Så, nu är de argumenten förbrukade. Slutligen så måste vi ha en lista med tips. Älskar listor och älskar tips. Lite repetition och lite recept.
 • Man kan äta kött ibland, och man kan äta sina favoritkötträtter, man behöver inte förbjuda sig att äta kött för alltid
 • Om man tycker det är svårt så köp vegetariskt på restaurang - färdiglagat och klart!
 • Om man tycker det är kul att laga mat så finns det oändligt med recept och inspiration på intenetz! Green Kitchen Stories och Jävligt gott är bra!
 • Ät protein, fett och kolhydrater i varje mål och ät mellanmål för guds skull!
 • Veckohandla
 • Om du testar ersättningsprodukter, ge dem mer än en chans och ge dem mycket kärlek, kryddor och olja. Här är mitt noggrant utarbetade recept på sojafärssås till exempel.
 • ICA har ju en miljon recept och också en del bra vegetariska. Kolla i appen eller hemsidan. De har dock en tendens att innehålla lite lite protein så släng i lite mer bönor i pastan till exempel, samt krydda ungefär tre gånger så mycket som det står. Men bra och lättillgänglig inspiration.
 • Så till sist min egen kategori om mat här på bloggen, som ju innehåller nästan bara vegetariskt.
Okej, så nu kan vi väl alla göra ett litet försök att äta lite mindre kött. Jag kan försöka att äta ännu mindre mjölkprodukter. Så kommer världen att må lite bättre snart. Okej, heja oss!

4 kommentarer:

 1. Men shit, vilket grymt inlägg! Ska spara och länka till det om jag pratar om vegetarianism i framtiden.

  SvaraRadera
 2. Himla bra, tror också starkt på att inte förbjuda sej själv helt från att äta kött. Dels blir övergången lättare och det inte ett misslyckande om man inte skulle klara av att låta bli kött nån gång. Tack för inlägget!

  SvaraRadera