måndag, april 27

Recept: Nässelsoppa


Igår var en fin dag! Mysfrukost (viktigt på helgerna!), lite data, veckohandling och odlande. Och så lagade jag supergod mat. Perfekt söndag i min mening.

Ja den supergoda maten då, nässelsoppa. Hur lyxigt är det inte att bara gå rakt över vägen och plocka på sig en bunke nässlor? Jätte, är svaret. Dessutom är det verkligen gott, det är ju lite som spenatsoppa men annorlunda.

Först, plocka nässlor: på med handskar och fram med saxen! Man kan plocka hela nässlorna nu när de är små och späda, men jag hittade ändå ganska mycket så jag plockade bara de allra finaste bladen. Rättare sagt så klippte jag av toppen på nässlan, så att kanske 6-8 blad per planta följde med.

Så här gör man soppan, lagom till fyra personer enligt ICA men jag lovar inget!
2 l nässlor
1 l vatten
salt
3 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
grönsaksbuljong (2 tärningar/lagom till 1 l vatten)
1 dl grädde/vegangrädde
ägg, så många man vill ha till så förslagsvis 4 st.
gräslök eller nått.

Börja med att skölja nässlorna i kallt vatten. Nässlorna är lite bångstyriga så ett tips för att kunna hantera nässlorna lätt utan handskar är en stektång! Fungerade jättebra. Koka upp hälften av vattnet tillsammans med lite salt och lägg i nässlorna. Koka dem mjuka, ca fem minuter och häll av dem men spara vattnet. Hacka nässlorna fint. Tips: lägg dem i en bunke och bara klipp sönder dem. Glöm inte sätta på ägg på kokning nu ungefär. I soppkastrullen fräser man sedan smör och mjöl, späd med kokvattnet, rör ut och tillsätt buljong och resten av vattnet. Låt koka några minuter och rör i grädden och nässlorna igen. Smaka av med salt och kanske lite peppar om du vill. ICA föreslår att man också kan ha i tre msk torr sherry så här på slutet, det hade inte jag men det var gott ändå!

Servera med ägghalvor och lite gräslök klippt över. Som ni ser har jag inte gräslök utan någon sorts ogräs-lök som vi har på odlingen. Hoppas att det smakar!
4 kommentarer:

 1. Är SÅ sugen på att testa detta! Känns verkligen urbota lyxigt att kunna traska ut i skogen och plocka sin egen middag (världens mest självklara grej egentligen men bor man i lägenhet funkar det ju inte riktigt så). Det får det bli någon gång i veckan som kommer, tack för recept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det klart du ska, det är ju dessutom jättelätt :) Kram

   Radera
 2. alltså sämst att jag aldrig ätit nässelsoppa?! tror inte det iallafall. smakar det typ spenatsoppa? måste testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Är jättegott, lite likt spenatsoppa men ändå inte :)

   Radera