måndag, mars 23

Om kött

Som ni kanske märker skriver jag typ aldrig om köttrecept och det är ju inte så konstigt eftersom jag inte (nästan aldrig) äter kött. Jag tänkte skriva en del om detta i min "serie om miljö", men jag får dela upp det annars skulle det bli världens längsta inlägg (som det nästan är ändå). Så här kommer del 1 om kött och det handlar mest om dess påverkan på miljön. Del 2 kommer att handla om att äta vegetariskt. Håll till godo!

Den största anledningen till att vi människor måste sluta äta så mycket kött (ja måste, det är liksom ingen åsiktsfråga, det är fakta) är för att det går åt för mycket resurser för att producera kött i den stora skala som det gör idag. Med växande befolkning och framför allt en växande medelklass som äter mer och mer kött så kommer inte planeten inte att palla de allt större utsläppen av växthusgaser till atmosfären. Inget nytt direkt.

Här kommer en snabblektion om varför kött = höga växthusgasutsläpp:
För att odla en viss mängd vegetabilisk mat går det åt en viss odlingsyta. För att producera samma mängd kött går det åt cirka tio gånger så mycket odlingsyta. Dessutom krävs det mycket mer vatten för att producera kött än vegetabilisk kost, något som inte är så stort problem i Sverige, men i väldigt stora delar av resten av världen. Marken som tas i anspråk för att producera mer och mer kött (eller mat till köttdjuren) har ofta tidigare bestått av skog som fungerar som kolsänka (dvs skogen binder kol i form av t ex träd istället för att kolet kan bilda koldioxid som ju förstärker växthuseffekten). På många ställen har skogsskövling också lokala negativa effekter, som mer torka och att lokalbefolkningen glöms bort eller schasas iväg från mark som de har brukat i flera generationer.

Men vadå, händer detta i Sverige också?
Nja, det beror på vad djuren har fått för mat. Om köttet är KRAV-märkt så måste den största delen av fodret komma från den egna eller närliggande gårdar men annars är det vanligt att fodret består av soja importerat från Brasilien som är världens värsting på att hugga ner regnskog för att sedan kunna odla upp marken.

Men det är väl jättebra att korna äter gräs? Håller landskapen öppna och allt!
Ja, det är bra att ha betande djur på den marken som vi inte kan odla, t ex kor och får. Men som sagt, ofta består djurfodret av soja och skogen som huggs ner för sojaproduktionen är bäst att ha kvar som skog. Det är bra att vi äter lite kött, annars skulle det ju vara ett slöseri att ha djur men inte ta tillvara på den resursen. Men i nuläget håller vi som sagt på med ett fruktansvärt slöseri åt andra hållet!

Kornas fisar då, hur är det med dem? Och vi fiser väl också?
När korna idislar bildas metangas som också är en mycket stark växthusgas. Detta är en anledning till att vi inte kan ha för många kor i världen. Eftersom människor inte idislar bildar vi inte samma mängd metangas som kor.

Men vegetarianer som äter massvis med sojaprodukter då? Har hört att det är jättedåligt.
Som sagt så går den mesta sojan åt till djurfoder, människor som äter sojaprodukter står för knappt en tiondel av all producerad soja.

Fisk då, kan man äta det?
Det beror på vilken fisk! Kolla på Naturskyddsföreningens fisklista för att se vilka man ska välja och undvika. Som tur är finns båda mina favoriter sill och makrill med på ät-listan. En genväg är att välja KRAV- och MSC-märkt fisk som ställer krav på att man inte fiskar ut några arter samt använder redskap som inte fångar fel fiskar. Värstingar i fiskdisken är jätteräkor/scampi, djuphavsfiskar (marulk, havskatt, hälleflundra, kungsfisk, rödtunga, uer och långa) och ål med flera.

Sedan skulle jag heller aldrig äta fet fisk från Östersjön (SNF skriver abborre, gädda, gös och strömming) eftersom den innehåller/kan innehålla höga halter av miljögifter. Strömming får till exempel inte säljas i andra delar av EU förutom Sverige eftersom dioxinhalterna ligger så pass långt över gränsvärdet för vad som är okej. Preggon ska absolut inte äta och kvinnor i fertil ålder rekommenderas att inte äta denna fisken mer än nån gång om året. Tack men nej tack!

Förutom att det är ett slöseri med resurser har jag tre till anledningar varför jag inte äter kött:
1. Djurproduktionen (och även mejeri- och äggproduktionen) ser för jävlig ut på de flesta ställena. Inte alla, men nästan överallt. Alltså djuren mår dåligt.
2. Människokroppen behöver inte äta så mycket kött som vi gör idag utan det är snarare en delorsak till bland annat ökade hjärt- och kärlsjukdomar. Man mår helt enkelt bra med mindre kött.
3. Varje gång det luskas fram en ny skandal om till exempel hästkött i lasagne eller antibiotikaresistenta bakterier i danskt/tyskt kött. Så. Jäkla. Nöjd med att inte äta kött.

Men om man ändå vill äta lite kött, vad ska man äta då?
1. Helt uteslutande svenskt kött.
2. KRAV-märkt så vet man att största delen av fodret också är från Sverige och att djuren har det lite bättre än icke-KRAV.
3. Vilt, de äter bara skog och fjäll och kanske någon tulpan från en villträdgård. Vildsvinen håller ju till exempel på att bli väldigt många och renarna betar ju i huvudsak på fjället, där det är helt uteslutet för oss människor att odla. Plus att det är fint att stödja rennäringen tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra inlägg! Är det ok om jag länkar till detta nån gång i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh taaack! Ja självklart! <3

      Radera