söndag, februari 15

Det första fröet och årets alla odlingsplaner

Eftersom jag har fått en stor packe med fröpåsar till tillsammansodlingen, samt sått en kruka full med basilikafrön så är odlingssäsongen nu igång! Här kommer mina planer för tillsammansodlingen, fösterbrädan och mina föräldrars altan.


På tillsammansodlingen har vi i år planerat att odla mer av färre sorter för att få ut lite mer skörd från mindre tankeverksamhet. Det är ju tredje säsongen som vi odlar tillsammans nu så vi får väl hoppas att vi lärt oss något. Mina supertips är fiberduk, nässelvatten och att vattna ordentligt, men det kommer mer om det när det närmar sig. Det som vi tycker har fungerat bra att odla de tidigare åren är potatis, morötter, vaxbönor, grönkål och palmkål, palsternacka, stjälkselleri och sockerärtor. Och så hallon då. Det vi testar nytt för första gången i år är majs och physalis, det ska bli spännande!Till fönsterbrädan tänkte jag satsa på en basilika, för att det är så in i bänken gott och några chiliplantor. Jag har kvar en från förra året som jag tror är en Jamaican bell, och efter tips från Sandra så har jag också köpt frön till Lemon pepper. Finns det små tomatplantor förresten? Det vill jag ha i mitt fönster! Måste undersökas. Och så kommer jag ju att ha en del försådder i fönstret innan det är dags för de små plantorna att flytta ut.

Sedan så tänkte jag testa att odla en äggplanta, eller en aubergine då. De ska tydligen ha det jättevarmt men jag tänkte att den kan stå hos mamma och pappa som har ett väldigt varmt hörn på altanen och ett uterum den kan stå i.

Nu vill jag veta allt om era odlingsplaner! Några nyheter eller tips på något som alltid funkar?

4 kommentarer:

 1. Åh, detta ska bli så spännande att följa! Jag tänker att jag ska försöka odla upp lite basilika i köksfönstret, möjligtvis lite ruccola också. Och försöka hålla någon tomatplanta vid liv på balkongen. Mycket mer än så får jag nog inte plats med, tyvärr. Hade annars mer än gärna planerat alla sorters hallon en kan komma över. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Alltså det är så värt med en basilika och nån tomat! Jag har ju lyxen att vara med på en stadsodling 200 meter från min lägenhet där vi kan odla hallon. Hoppas att det går bra för dig! Kram <3

   Radera
 2. Åh, de har verkligen de finaste fröpåsarna! Blir så pepp av alla odlingsinlägg jag trillar in på nu och stadsodling låter verkligen roligt. Såg en kille i Guldheden som gick ut och skördade sin grönkål dagarna innan julafton. Så fint att kunna göra det trots att man bor så centralt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Blir helt tokig! Har inte alla saker hemma och har inte riktigt tid egentligen så det kliar så himla mycket i fingrarna! Får orda i helgen tror jag!
   Ja stadsodling är rena rama lyxen! Jag plockade också grönkål i december, och frukosthallon hela sommaren, och potatis till sillen... Alltså det är så man känner sig rik!

   Radera