onsdag, november 26

Saffransbiscotti med mandel och vit choklad




Här kommer julbak nummer två (Rocky road här)! De här små goda fikabitarna har typisk julsmak i och med saffranen, men är bara en liten knaprig munsbit jämfört med lussekatter. De passar perfekt till eftermiddagskaffet eller på glöggkvällen, eller varför inte som gå-bort-present? Jag har typ följt receptet från Arla, men Emma som tipsat förordar också vit choklad i, så det klart att jag testade det. Dock så känner jag inte av smaken av vit choklad så himla mycket, så om du inte vill ha det så är jag övertygad om att det blir lika gott utan!

Du behöver:
75 g smör
150 g sötmandel
100 g vit choklad
3 dl strösocker
1 pkt saffran
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (eller motsvarande mängd vaniljpulver)

Gör så här:
Lägg fram smöret, så att det får rumstemperatur och sätt ugnen på 200 grader. Gör också i ordning en plåt med bakplåtspapper på.

Hacka mandeln och den vita chokladen grovt och blanda med vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa sedan ihop smör, saffran och socker med elvisp, tillsätt sedan äggen, ett i taget. Häll till sist i mjölblandningen, man kan fortsätta med elvisp men den lägsta hastigheten och sluta så fort allt blandats samman.

Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Dela den på två och rulla varje del till en längd lika lång som plåten. Grädda i 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta ut längderna ur ugnen och låt dem svalna lite. Sänk också värmen till 120 grader. Dela sedan längderna, rakt eller lite på snedden om du vill, och lägg dem på plåten igen med snittytan upp. Grädda/torka i 30 minuter till.

Låt svalna och packa ner i burkar eller slå in fint i cellofan för en ypperlig decemberpresent.

(Ja, det är juligt hemma hos mig. Så himla mysigt!)


6 kommentarer:

  1. Åh vad gott det låter. Ännu ett recept upp på to do listan för julmysset. Tack älskar verkligen saffranskorpor och att göra de själv... kan nog inte bli bättre.

    SvaraRadera
  2. Men kära nån så gott det låter och ser ut att vara! Får nog ställa mig och baka det här snart tror jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag verkligen! Ha det fint :)

      Radera
  3. åh, saffranstiden är här! det borde en ju verkligen utnyttja känner jag... ps. älskar sista bilden, superfin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen!
      Men tack! Det är mitt största issue med bloggande, foto. Eller det är kul men svårt och jag har ingen bra kamera och det är konstant mörkt..... Men det är väl bara att träna! Ha det fint!

      Radera