fredag, april 25

Hur man grillar

Efter helgens grillpremiär så är säsongen äntligen igång! Jag är riktigt sugen på att ta fram lilla grillhinken, halloumi, grönsaksspett, hemgjord potatissallad och en folköl, sitta på en gräsplätt och leva livet! Men nu innan allt sätter igång så finns det såklart en del att tänka på för att grilla så miljösmart som möjligt, Naturskyddsföreningen listar fem tips och jag utvecklar!

1. Mer grönsaker och mindre kött, mitt favorittips. Alltså grillade grönsaker är så himla gott! Man kan till exempel göra spett med champinjoner, paprika, zucchini, körsbärstomater och lök. Och så lite halloumi och potatissallad till. Eller majskolvar eller sparris eller portabelloburgare (det här är sommarfirarmat hos mina päron, hur goda som helst!)... Omnomnom.

2. Att tända grillen, välj något av dessa alternativ:
Skorstenständare
Eltändare
Tändpapper gjorda på stearin, inte paraffin. Till exempel ICA:s är märkta med Bra Miljöval, då vet man att dem är ok!
Tändvätska gjord på etanol, inte paraffin

3. Bränsle: grillkolen ska åtminstone vara FSC-märkt. Jag hört att det finns kol märkt med Bra Miljöval sedan ett halvår tillbaka, dock inte hittat något företag som säljer. Fråga i din mataffär om dem vet något om det och ifall de kan ta in om ryktet stämmer. Gasolen i en gasolgrill är ett fossilt bränsle och bidrar till den ökade växthuseffekten.

4. Gör egen grillolja! Du slipper palmolja som bidrar till skövlade regnskogar och konserveringsmedel och det blir så gott och är faktiskt pinsamt enkelt! Man kan göra så här till exempel:

Grundrecept grillolja:
4 msk japans soja
½ dl olja, oliv eller raps
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk honung

Blanda ingredienserna, marinera om du vill eller pensla på grönsaksspetten medan de ligger på grillen. Oljan kan varieras med exempelvis sesamolja, citrus och chili. Läs mer här för marineringstips och måttangivelser. 

5. Den förbjudna engångsgrillen! (SNF kallar den här punkten för "återvinn", men jag tycker faktiskt att man kan klara sig helt utan engångsgrill.) Engångsgrillar innehåller paraffin, som är en oljeprodukt, och aluminium, vilket kräver otroligt höga temperaturer vid utvinningen. När man återvinner aluminium krävs endast 5 % av energin vid utvinningen, och det är därför det är så himla viktigt att återvinna engångsgrillar, aluminiumfolie och pantburkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar