Pluggpause i det vilda (gråa). |
Så grå att jag blev tvungen att baka kladdkaka. Kladdkakan har blivit lite uttjatad och många tycker att den är överskattad, här kommer grundreceptet och några sätt att hotta upp den:
Sätt ugnen på 175 grader, smält 100 g smör och vispa ihop två ägg och 3 dl socker. Blanda sedan i ½ tsk salt, 1½ dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 3-4 msk kakao och nästan allt smör. Spara en skvätt till att smöra formen, bröa den sen med vetemjöl. Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter.
Variationer:
- Att bröa med kokos är ju jättegott, annars havregryn för lite mer konsistens.
- Smaksätt smeten med skal från en lime eller apelsin, pepparmyntsolja eller valfria hackade nötter. Eller he på lite flingsalt eller varför inte minimarshmallows på toppen innan gräddning.
- Dekorera med krossade polkagrisar.
- Smält mörk choklad och smeta på när kakan har svalnat. Även chokladen går ju att smaksätta med citrusskal eller pepparmyntsolja.
- Min mest lyckade kladdis: smält vit choklad och glasera med efter gräddningen, låt stelna och lägg sedan på fruktköttet från två passionsfrukter.
Eller varför inte göra som lantmännenreklamen säger: släng inte mat, släng det på en kladdkaka! Kanske har du en gammal banan som sett sina bättre dagar, släng den på en kladdkaka!
Idag gjorde jag en med limeskal i smeten och kokos på kanterna.
Efter det här blir en kladdkaka aldrig mera tråkigt.
Ett annat tips; Chiliflakes! Det kan du testa nästa gång!
SvaraRaderaPuss, Ma