onsdag, november 21

En grå dag

Pluggpause i det vilda (gråa).

Så grå att jag blev tvungen att baka kladdkaka. Kladdkakan har blivit lite uttjatad och många tycker att den är överskattad, här kommer grundreceptet och några sätt att hotta upp den:

Sätt ugnen på 175 grader, smält 100 g smör och vispa ihop två ägg och 3 dl socker. Blanda sedan i ½ tsk salt, 1½ dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 3-4 msk kakao och nästan allt smör. Spara en skvätt till att smöra formen, bröa den sen med vetemjöl. Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter.

Variationer:
  • Att bröa med kokos är ju jättegott, annars havregryn för lite mer konsistens.
  • Smaksätt smeten med skal från en lime eller apelsin, pepparmyntsolja eller valfria hackade nötter. Eller he på lite flingsalt eller varför inte minimarshmallows på toppen innan gräddning.
  • Dekorera med krossade polkagrisar.
  • Smält mörk choklad och smeta på när kakan har svalnat. Även chokladen går ju att smaksätta med citrusskal eller pepparmyntsolja.
  • Min mest lyckade kladdis: smält vit choklad och glasera med efter gräddningen, låt stelna och lägg sedan på fruktköttet från två passionsfrukter.

Eller varför inte göra som lantmännenreklamen säger: släng inte mat, släng det på en kladdkaka! Kanske har du en gammal banan som sett sina bättre dagar, släng den på en kladdkaka!

Idag gjorde jag en med limeskal i smeten och kokos på kanterna.
Efter det här blir en kladdkaka aldrig mera tråkigt.

1 kommentar:

  1. Ett annat tips; Chiliflakes! Det kan du testa nästa gång!
    Puss, Ma

    SvaraRadera