Så här ser brödet som vi bakade ut! |
Burkbröd
Du behöver 5 stora burkar, gamla konserver fungerar utmärkt!
50 g jäst
1msk salt
8 dl ljummet vatten
1½ dl farinsocker
ca 2 l rågsikt
Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan allt vatten.
Tillsätt salt och socker och till sist mjölet. Arbeta in mjölet ordentligt, det är en stor deg så om du har en assistent så använd den.
Låt jäsa en timme ungefär.
Smörj burkarna under tiden genom att ställa in en burk med en klick smör i ugnen, ta ut och snurra runt i burken, häll över till nästa osv.
Ta upp degen när den jäst klart, knåda på bakbord, dela till fem delar och lägg en i varje burk.
Jäs i 30 minuter till.
Grädda längst ner i ugnen, 200 grader i ca 40 min.
Ta upp bröden direkt ur burkarna när de är färdiga, låt svalna på galler.
Brödet skärs sedan så att botten blir en skiva liksom.
Om man inte har några burkar kan man såklart göra limpor, men inte alls lika roligt!
Annie skvätter hejvilt när hon bakar |
Avokadon fick en plastpåse på, som ett litet växthus! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar