torsdag, juli 2

Fyra borstar i trä

_MG_8006
God morgon! Idag tipsar jag om fyra fina träprodukter att byta upp dig till om du har tröttnat på plast.

Plast är obra på flera sätt, framför allt är det en dålig idé att använda plast ihop med matlagning eftersom plast i kombination med värme släpper ifrån sig hälsoskadliga produkter (som ftalater och bisfenol A som båda är hormonstörande). Förutom att plasten innehåller onyttiga ämnen att få i sig så är det ju också en fossil resurs och bidrar alltså till ökade klimatutsläpp när den förbränns. Så mitt tips idag handlar alltså inte om att slänga din gamla hårborste och köpa en ny, utan om du nu behöver en ny så kan du överväga att köpa i trä istället för plast som man kanske tänker på först. Trä är ju en förnyelsebar resurs och ökar inte klimatutsläppen, innehåller inga konstigheter, är snyggt och känns väldigt lyxigt. En del av produkterna håller också mycket längre än plastvarianten om man bara tar hand om den.

Så om du redan har bytt ut alla teflonpannor och plastmatlådor och det är dags att avancera så kommer här några förslag på produkter att byta till trä.

_MG_79981. Hårborsten. Så här fina köpte jag och Ingemar för ett tag sedan. Jag som har långt hår använder den med träpiggar för att reda ut trassel och Ingemar använder oftast den med svinhårsborst. Att använda svinhårsborste verkar vara väldigt poppis bland no poo-are eftersom man fördelar hårbottnens serum i längderna med hjälp av borsten. Den är också lite snällare att borsta med om man är håröm då stråna viker sig när det kommer en tova. Jag är i alla fall jättenöjd med träborsten, den har långa piggar som gör det väldigt enkelt att borsta. Och så är de så fina, inget man vill gömma undan direkt.

_MG_80182. Nagelborste. Okej alla kanske inte ens har en nagelborste, men om man har barn eller gillar att gräva med händerna i jord så kan man verkligen behöva en. Samma sak här, så himla fin att man vill ha den framme jämt.

_MG_7955 3. Diskborsten. Sist men inte minst för det är den som helt klart används mest här hemma (tyvärr...). Att diska med den här borsten är såklart ovant först, den är lite tyngre och stråna är mycket mjukare (hästtagel) än på dem jag brukade använda förrut. Men man vänjer sig, den är liksom inte sämre. En sak som jag faktiskt tycker att den är bättre på är att få bort flott från plast, till exempel matlådor. Dessutom håller den mycket längre än en diskborste i plast och igen: mycket snyggare.

Ja, observera att stråna som sagt kommer från djur, så kanske inget för veganer då, förutom hårborsten med träpiggar.

Alla produkterna har jag köpt på Lapland Eco Store men finns säkert att hitta på fler ställen. Och nej, detta är tyvärr inget sammarbete...

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har funderat på detta med klimatutsläpp och undrar lite hur du menar med det? Utsläpp av gifter etc. vid förbränning av plast är ju en sak för sig men när man säger "klimat" brukar man väl mena värme och väder, alltså växthuseffekten? Och då just vid förbränning som du nämner så behöver ju även en borste av trä förbrännas om man gör sig av med den. Så det är själva ordet klimatutsläpp jag undrar över. Vad betyder det?
    Tack för ett fint inlägg och fina tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heje! Sorry för så sent svar, men jag har ju pluggat.
      Med klimatutsläpp menar jag utsläpp av t ex metan och koldioxid som alltså bidrar till en ökad växthuseffekt. Eftersom plast är gjort av olja så förbränningen av plast samma sak som förbränning av olja, bara att produkten har processats innan. Vid förbränning av trä bildas ju också koldioxid men skillnaden är att koldioxid från träförbränning tillhör det naturliga kolkretsloppet. Om ett träd dör och bara ligger och ruttnar släpper trädet ut lika mycket koldioxid som om man eldar upp det.
      Visserligen kan man väl säga att oljan också tillhör det "naturliga" kretsloppet (vill vara lite försiktigt med ordet naturlig eftersom det är väldigt svårt att definiera vad som är naturligt och inte, och ibland är naturligt bra och ibland inte osv), men det är ett kretslopp som tar flera miljoner år, till skillnad från när kol binds i trä, det kretsloppet går mycket snabbare och det är lättare att binda upp kolet igen (genom att låta en skog växa upp t ex, jämfört med att ny olja ska bildas genom att kol ligger miljontals år under tryck).
      Hänger du med? Ställ gärna fler frågor annars! Jag svarar gärna :)
      Kram

      Radera