tisdag, februari 10

Att påverka någon annan


Mitt största intresse (förutom allt annat) är ju miljö. Så nu tänkte jag börja skriva mer om det. Först och främst måste jag säga att jag har velat börja skriva om olika miljögrejer ganska länge, men av någon konstig anledning har jag dåligt självförtroende i detta. Ja, jättekonstigt jag vet, eftersom jag har pluggat miljö i snart (snartsnartsnart) tre år och definitivt vet mer om ämnet än svenssons. Jag antar att det är just på grund av det som jag känner lite press på att det måste bli rätt. Och sen får jag bara fatta att det visst är intressant att lyssna på när jag skriver om ämnet, lika intressant som någon annan i branschen ju.

Så nu kommer det, kanske en gång i månaden tänker jag. Har ett gäng idéer och sen får vi se.Det första jag tänkte skriva om är i alla fall hur man påverkar, det är ju ändå huvudmålet med det jag skriver, att ni ska bli helt överväldigade och också vilja rädda världen. Detta tror jag inte att man gör genom tjat och skuldbeläggande, varken i bloggformat eller om jag (eller ni) vill påverka människor runt omkring en. Något jag inte tror fungerar är en facebookstatus med "Hallå era kötthövven, nu är ni så här dåliga för djuren när ni äter kött hela tiden!" och en länk som visar hur illa köttproduktionen kan se ut. Jag tror liksom inte det är någon idé tjata på någon att hen borde köpa eko, äta vegetariskt, börja cykla eller sluta handla på H&M. Det räcker faktiskt att berätta eller visa vad man själv gör. Till exempel när jag träffar (och äter med) mina kompisar som inte är miljövetare och alla inte alls är vegetarianer så är det numera självklart att det finns vegetariskt alternativ för dem som vill, om inte alla äter veg, även om jag inte har sagt att alla borde. Mer än ett år senare efter att jag slutat säga till mamma att jag tycker att hon ska åka tåg till jobbet så testade hon av sig själv, och jag var så klart nöjdast i familjen! Om man vill att andra också ska äta veg kanske det är bäst att bara göra det själv, bjuda och läska med de godaste matlådorna i skolan eller på jobbet.Så meningen med mina inlägg är liksom bara att visa och berätta hur jag gör och hur andra också kan göra. Alla gör så mycket man själv vill, men jag vill öppna ögon och visa att det faktiskt går att ändra vanor själv.

Samtidigt som man kan ändra många vanor så finns det också mycket som man inte kan rå för, till exempel hur energieffektiv ens hyresrätt är, hur ens varor transporteras till butiken och så vidare. Så även om man själv gör allt man kan så förändras ens miljöpåverkan ganska lite, men det sänder i alla fall ut viktiga signaler till samhället och politikerna att något måste ändras.

Till sist finns det också massvis med beslut som konsumenter inte borde behöva ta över huvud taget. Till exempel borde man inte behöva fundera på om det är bisfenol A i konservburkar, om det verkligen är okej att äta besprutade vindruvor (jag gör det inte i alla fall) eller vad för slags flamskyddsmedel det är i den nya sängen. Det borde vara självklart att alla produkter på marknaden är säkra i alla aspekter. Det borde inte vara någon tvekan om att kött har en stor klimatpåverkan eftersom prislappen, en dyr en, borde säga det. Alla som cyklar och åker kollektivt borde belönas med bästa behandlingen i trafiken och inte vara rädda för att bli påkörda (två gånger senaste året) för städer borde planeras vettigare, med färre bilar och fetare cykelbanor.

Det borde inte vara okej att köpa, eller framför allt att sälja, mat och möbler och leksaker som kan vara hälsoskadliga. Precis som att man inte får åka bil utan bälte, för ens egens bästa. Enda skillnaden här är att vi ska lämna vidare jorden och alla gifter man går runt med i kroppen (bästa detoxen en kan göra är att bli gravid, grattis alla bebisar!) till nästa generation. Därför tycker jag att mycket mer av miljövänligheten borde bestämmas av riksdagen, inte av konsumenter. Och därför vill jag jobba med att skapa opinion, för politiken kan inte ändras om inte folket går med på det (demokrati osv...). Så ni som gör ert allra bästa för miljön, fortsätt! Resten tänkte vi fixa, jag och mina miljövetarkompisar↓


4 kommentarer:

 1. Men superbra, Ellen!
  Du ska absolut inte ha dåligt självförtroende när det gäller detta. Jag tycker att det är superintressant att ta del av andras kunskap/åsikter/tankar i ämnen som jag inte kan så mycket om själv. Eller ja, i vilket ämne som helst egentligen. Ser fram emot att läsa mer om detta framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh! Gulledu! Vad bra, då bara kör jag! Tack för peppen, precis vad jag behövde! <3

   Radera