lördag, november 29

Lördagsfilm

Morrn!
Louisa tipsade mig om ett rädda-världen-nätverk/organisation som förutom att just rädda världen även gör animerade filmer om det. Organisationen är amerikansk och filmerna är kanske i första hand riktade till en amerikansk publik men både problemen och lösningarna är av samma typ i Sverige. Just detta avsnittet är min favorit än så länge och handlar om hur skatter används till andra saker än det befolkningen skulle önska. Spana in deras kanal vetja!Några exempel på dåliga saker som subventioneras i Sverige och EU, alltså skattepengar som går till att stötta vissa industrier mm:
► Flygtrafik - med ca 6000(!) kr per Thailandsbiljett (källa: Svante Axelsson, aka King of miljö). Alltså 6000! Som vi alla är med och betalar för att svennebanan ska kunna åka till Thailand. Det är helt sinnes på minst tre sätt: dels för att flygtrafik är oerhört miljödåligt, dels för att de pengarna borde gå till Sveriges världssämsta järnväg och till sist för att det är fruktansvärt orättvist i och med att det bara är en viss del av befolkningen som har råd att åka till Thailand, subventionerad eller ej, och det är inte den delen som har det sämst ställt. Alltså: alla (och även de som har minst pengar i samhället) betalar skatt som går till att de som har råd med solsemester ska kunna resa billigare. WTF?

► Miljödåligt jordbruk får så sjuuuukt mycket pengar av EU varje år. Till exempel en totalt ohållbar köttindustri som leder till ovälkomna klimatförändringar och antibiotikaresistens och skitstora monokulturer och bekämpningsmedel som leder till minskad biologisk mångfald och en massa rester av bekämpningsmedel inuti våra kroppar som vi inte vet vad de gör med oss. Läskigt!

► Biltrafik. Sedan man började reglera och beskatta biltrafiken i början på 1900-talet i Sverige har den aldrig burit sina egna kostnader. Så enkelt är det. Alltså: det kostar si och så mycket att underhålla och bygga vägar, men de som kör bil/vägtransporter betalar bara hälften av det genom olika skatter. Inte ens med trängselavgiften är det rättvist. Återigen, vi som cyklar och åker kollektivt får vara med och betala för att det ska bli lite billigare för andra att förstöra våran planet. Sedan så fattar jag ju också att staten måste vara med och bygga och betala för en del vägar, eftersom det hjälper samhället i stort, men inte så oproportionerligt som det är idag. Och hade man istället för att bygga ny stor väg som vi vet genererar mer biltrafik istället satsat på mer, bättre och snabbare järnväg så hade samhället vunnit på det också. Antagligen mer eftersom  det ökar våra chanser att leva kvar i den här världen.

Såatte... Rösta rätt!
Tack för mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar