onsdag, november 12

Jordens finaste knölar

Förra veckan hade jag förmånen att äta jordärtskockssoppa till lunch varje dag. Det berodde på att Ingemar inte var hemma så att jag 1) "fick" laga rätten och 2) var den enda som åt soppan, vilket gjorde att den räckte 4-ever. Det berodde också på att jag hade odlat den själv (nästan)! Vi testade nämligen att odla jordärtskockor på tillsammansodlingen denna säsongen och det fungerade jättebra! Och om man vill odla det till nästa sommar så passar det bra att stoppa ner kockorna nu på hösten.


Jordärtskockor är tydligen jättelätt att odla, det växer lite som ogräs så om man inte får upp alla rötter kommer det nya plantor nästa år! Ett bra tips är att avgränsa odlingsplatsen så att de inte sprider sig, till exempel genom en pallkrage.
Gör så här:
Det går bra att odla de kockor man köper från mataffären, det finns risk att de inte hinner blomma i Sverige för att det är för kallt, men det spelar ingen roll för skörden (källa: diverse forum på internetz). Det finns inte heller några allvarliga sjukdomar som kan drabba kockan så det är lugnt. Eller det kanske finns någon, men risken är liten.
Vänd om jorden, blanda i kompost och stoppa ner kockorna ca 10 cm. De behöver ganska mycket plats (40 cm, radavstånd 70 cm), men av de vi satte ner så blev det inget av flera plantor, så detta året öste vi på!
Till våren och sommaren så kan man slänga på gräsklipp, kupa plantorna så att rötterna inte blir missfärgade och så måste man förstås vattna vid torka. På sensommaren och tidig höst när knölarna växer som bäst så är det bra att gödsla ordentligt.
Skörda sent på hösten, ända fram till frosten går bra! Jag såg till exempel på när snyggbonden från 100 % bonde skördade kockor mitt i vintern.

Ryktet (Maria) säger att man även kan odla ingefära (och gurkmeja med för den delen), men enligt internet igen verkar det bättre att vänta till våren, och eventuellt ha den i kruka.

Så, kila iväg och köp knölar nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar